Πήρε βραβείο περιγράφοντας την καταστροφή του τόπου του

  • Εικόνες από το μακρινό μέλλον της Ηλείας, όταν ένα μεγάλο μέρος των ακτών της θα έχει χαθεί κάτω από τα νερά της θάλασσας εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών που προβλέπουν οι επιστήμονες, περιγράφει στο βιβλίο του ο Λεχαινίτης νεαρός συγγραφέας διηγημάτων φαντασίας Σταμάτης Καπογιάννης, μαθητής της Β’ Λυκείου, που απέσπασε το Β’ Βραβείο Διηγήματος στον 11ο Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος της Πανελλήνιας Ενωσης Λογοτεχνών.

Ο μικρός συγγραφέας Σταμάτης Καπογιάννης μαζί με τον διευθυντή του Γενικού Λυκείου Λεχαινών

Ο μικρός συγγραφέας Σταμάτης Καπογιάννης μαζί με τον διευθυντή του Γενικού Λυκείου Λεχαινών

«Βρισκόμαστε στην Ελλάδα του 2108, σ’ ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό του Νομού Ηλείας, τα Λεχαινά. Αυτό το ασήμαντο σήμερα χωριουδάκι πριν από μερικές δεκαετίες ήταν μια λαμπρή πολιτεία-ορόσημο για εκείνη την περιοχή. Βέβαια, τότε η έκτασή του ήταν και αρκετά πιο μεγάλη. Ισως αναρωτιέστε πώς αυτό είναι δυνατόν. Η απάντηση είναι απλή: η στάθμη της θάλασσας ήταν πολύ πιο χαμηλή απ’ ό,τι σήμερα και συνεπώς μεγάλο μέρος της ήταν πριν από έναν αιώνα ξηρά. Για να συμβεί αυτό προηγήθηκαν κάποιες αλλαγές στο κλίμα της γης μας, με βασικότερη την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας», αναφέρει μεταξύ άλλων στο βιβλίο του ο μικρός συγγραφέας, αγγίζοντας σοβαρά οικολογικά ζητήματα με ένα δικό του τρόπο.

Χθες το μεσημέρι, σε μια σεμνή τελετή, ο Δήμος Λεχαινών τίμησε τον μικρό μαθητή και παράλληλα παρουσίασε την έκδοση του διηγήματός του. «Είναι καθήκον όλων μας να μην καταστρέψουμε τον πλανήτη μας, να τον παραδώσουμε όπως τον βρήκαμε στα παιδιά μας και να καλλιεργήσουμε την οικολογική συνείδηση. Ως δήμαρχος νιώθω υπερήφανος που φοιτούν στα σχολεία μαθητές όπως ο Σταμάτης. Προχωρήσαμε στην έκδοση αυτού του διηγήματος, παραδώσαμε τα αντίτυπα στον ίδιο και τον διευθυντή του Λυκείου και ήδη στέλνονται βιβλία προς όλα τα σχολεία, βιβλιοθήκες και φορείς του νομού μας», δήλωσε ο δήμαρχος Λεχαινών, Νίκος Κουλούρης.

«Είναι ιδιαίτερη χαρά για τους καθηγητές ενός σχολείου να βλέπουν τους μαθητές τους να προκόβουν και να έχουν τέτοιου είδους τιμητικές διακρίσεις. Ο Σταμάτης αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση», δήλωσε ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου Λεχαινών, Ηλίας Σκαρδανάς.

«Το μήνυμα που θέλω να περάσω μέσα από αυτό το διήγημα είναι το οικολογικό πρόβλημα. Ενα μήνυμα ότι όλοι πρέπει να στραφούμε στην προστασία του πλανήτη και τη γη, γιατί αυτή αποτελεί τη συνέχειά μας μέσα στον χρόνο, αποτελεί σημείο του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Ολοι πρέπει να διαφυλάξουμε αυτή την κληρονομιά», ανέφερε σεμνά ο μικρός συγγραφέας.

  • ΤΟΥ ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ, Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009
Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: