Πρότυπο για την πράσινη ανάπτυξη

Ο πρωθυπουργός έκανε πράξη την υπόσχεσή του και βρέθηκε στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας. Κεντρικό ρόλο στην ανασυγκρότηση αναλαμβάνει ο Χ. Ασεμπίγιο

Κάτοικοι της Ηλείας υποδέχονται τον Γ. Παπανδρέου στην Αρχαία Ολυμπία

Κάτοικοι της Ηλείας υποδέχονται τον Γ. Παπανδρέου στην Αρχαία Ολυμπία

Πέντε ισχυρούς συμβολισμούς «έκρυβε» η επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στην Ηλεία. Πρώτον, πως ό,τι λέει το κάνει. Είχε πει ότι ο πυρόπληκτος νομός θα ήταν ο πρώτος του προορισμός στο εσωτερικό, το έκανε πράξη.

Δεύτερον, σηματοδότησε το νέο μοντέλο λειτουργίας της κυβέρνησης. Μαζί του ήταν πέντε υπουργοί, οι οποίοι έκαναν δηλώσεις ο ένας μετά τον άλλο για τα θέματα της αρμοδιότητάς τους. Μίλησαν, αφού πρώτα είχαν ακούσει τους πολίτες και τους εκπροσώπους των φορέων.

 Ο Γ. Παπανδρέου με τον Ισπανό αρχιτέκτονα Χ. Ασεμπίγιο

Ο Γ. Παπανδρέου με τον Ισπανό αρχιτέκτονα Χ. Ασεμπίγιο

Τρίτον, ότι μπορεί πράγματι να κινητοποιήσει δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδας. Ο διεθνούς φήμης Ισπανός αρχιτέκτονας- χωροτάκτης Χ. Ασεμπίγιο ήταν εκεί μαζί του.

Τέταρτον, διακήρυξε την επιμονή του στην πράσινη ανάπτυξη, ανακοινώνοντας πως η Ηλεία θα αποτελέσει το πρότυπο και, πέμπτον, υπογράμμισε για μία ακόμη φορά την αποφασιστικότητά του να συγκρουστεί με τα κακώς κείμενα του παρελθόντος.

Η δέσμευση…
«Είμαι σήμερα εδώ, για να τηρήσω τη δέσμευση που είχα αναλάβει ότι η πρώτη επίσκεψή μου ως πρωθυπουργού θα ήταν στην περιοχή σας», ήταν τα πρώτα λόγια του Γ. Παπανδρέου στη σύσκεψη που είχε με τους φορείς και τους κατοίκους της Ολυμπίας. «Ηρθα σήμερα εδώ, μόλις πέντε μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως πρωθυπουργού της χώρας, κατόπιν της εντολής που μου έδωσε ο ελληνικός λαός πριν από μία εβδομάδα», επεσήμανε.

«Σήμερα είναι μόνο η αρχή», συνέχισε στο σκεπτικό του και ανέλαβε μία ακόμη δέσμευση: «Με γνωρίζετε καλά και δεν είναι η πρώτη φορά που με βλέπετε εδώ, δεν θα είναι και η τελευταία»! Ο πρωθυπουργός ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης από τον δήμαρχο της Αρχαίας Ολυμπίας, Γ. Αηδόνη.

Η έκπληξη…
Ο Γ. Παπανδρέου συνοδευόταν από τον διακεκριμένο Ισπανό αρχιτέκτονα – χωροτάκτη, Χ. Ασεμπίγιο. «Ο Acebillo είναι ο αναμορφωτής της πόλης της Βαρκελώνης, μια πόλη ολυμπιακή και αυτή, και όπως ξέρετε είναι ένας άνθρωπος με πλούσιο έργο σε όλο τον κόσμο», σημείωσε ο πρωθυπουργός και ενημέρωσε τους συνομιλητές του πως «μόλις ήρθε από τον Καναδά, ακριβώς γι αυτή τη συνάντηση».

«Τον ευχαριστώ θερμά που ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκλησή μου και είναι σήμερα μαζί μας», προσέθεσε, «θα μας βοηθήσει με τη δική του μοναδική εμπειρία, συνεργαζόμενος βέβαια με τα αρμόδια υπουργεία και με τους Ελληνες επιστήμονες εδώ και αλλού στην Ελλάδα». «Είναι ένα μικρό δείγμα της προσπάθειάς μας να κινητοποιήσουμε ξανά τη διεθνή κοινή γνώμη και όλους τους φορείς για προσφορά και επένδυση στο νέο αυτό πρότυπο ανάπτυξης, της Πράσινης Ανάπτυξης, της νέας πολιτείας», τόνισε Γ. Παπανδρέου.

Το κλιμάκιο…
«Δεν ήρθα μόνος, με συνοδεύουν πέντε υπουργοί της νέας κυβέρνησης, είναι οι κατεξοχήν αρμόδιοι για όλα τα καυτά θέματα που αφορούν την περιοχή», είπε στους κατοίκους που είχε απέναντί του ο πρωθυπουργός.

Η Τ. Μπιρμπίλη, η Κ. Μπατζελή, ο Π. Γερουλάνος, ο Μ. Χρυσοχοϊδης και ο Δ. Ρέππας συμμετείχαν στη συζήτηση και απάντησαν στις ερωτήσεις και τα αιτήματα των πολιτών. Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στάθηκε στα θέματα αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών και δεσμεύτηκε ότι αποτελούν προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εστίασε τη δική της τοποθέτηση στην ανάγκη αναγέννησης της γεωργίας, που «δεν θα διεκδικεί σπατάλη χρηματοδοτικών πόρων, αλλά τη σωστή διαχείρισή τους».

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του πολιτισμού, του αθλητισμού και του τουρισμού που διαθέτει η Ηλεία και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα φροντίσει να υπάρξουν συνέργειες οι οποίες θα μεγιστοποιήσουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έθεσε τον εαυτό του προσωπικά υπεύθυνο για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου και διαβεβαίωσε το ακροατήριό του πως «δεν θα υποστούμε ποτέ ξανά καταστροφή όπως του 2007».

Ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων τόνισε ότι θα προχωρήσουν άμεσα τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, καθώς επίσης και η ενίσχυση των οδικών, λιμενικών και άλλων υποδομών.

Ο Κ. Λαλιώτης:
«Οταν οι άλλοι μοίραζαν τριχίλιαρα, εμείς γράφαμε το πρόγραμμα, και θα γίνει πράξη επειδή πρωθυπουργός είναι ο Γ. Παπανδρέου και κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο Κ. Λαλιώτης. Ο πρώην Γραμματέας του Κινήματος ήταν παρών στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, καθώς ως πρόεδρος του «Ιδρύματος Ανδρέας Παπανδρέου» έχει την ευθύνη διεξαγωγής του διεθνούς διαγωνισμού για την ανασυγκρότηση της περιοχής…

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

 • Για τον συντονισμό του σχεδίου συνιστάται Διυπουργική Επιτροπή Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης των Πυρόπληκτων Περιοχών υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.
 • Συνιστάται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα υπό τη μορφή ανώνυμης εταιρείας με επωνυμία «Οργανισμός Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης των Πυρόπληκτων Περιοχών» (ΟΑΑΠΠ) με διάρκεια λειτουργίας 8 έτη για τον συντονισμό, την υποστήριξη του σχεδίου ανασυγκρότησης.
 • Στον ΟΑΑΠΠ εντάσσεται το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτακτων Αναγκών.
 • Διασφάλιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος 1.000 ευρώ μηνιαίως για κάθε αγροτική οικογένεια των πυρόπληκτων περιοχών έως το τέλος του έτους 2012. Ειδικά για τους ελαιοπαραγωγούς, η εγγύηση του εισοδήματος επεκτείνεται έως το τέλος του έτους 2014.
 • Κάλυψη από το κράτος του κόστους των ζωοτροφών.
 • Ιδρυση πρότυπης Αγροτικής Σχολής στα όρια του Νομού Ηλείας και τη χρηματοδότηση με εθνικούς πόρους ειδικών προγραμμάτων τύπου LEADER και ΟΠΑΑΧ.
 • Πλήρης ανάληψη από το κράτος του κόστος επισκευής ή ανακατασκευής των πυρόπληκτων κατοικιών, των διατηρητέων και παραδοσιακών κτιρίων.
 • Προσδιορίζονται έως πέντε πυρόπληκτοι παραδοσιακοί οικισμοί στους οποίους θα εφαρμοστεί ειδικό πιλοτικό πρόγραμμα αναδημιουργίας με έμφαση στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, τη χρήση βιοκλιματικών προτύπων και την εισαγωγή καινοτόμων μέτρων βιώσιμης ανάπτυξης.
 • Αναλαμβάνεται από το κράτος το κόστος επισκευής και αποκατάστασης επαγγελματικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού.
 • Καθιερώνονται αυξημένα επενδυτικά κίνητρα στις πυρόπληκτες περιοχές και ειδικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.
 • Καταρτίζεται ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση ανέργων και παρέχεται δωρεάν χρήση ευρυζωνικών συνδέσεων για μία πενταετία προς όλες τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες.
 • Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις πυρόπληκτες περιοχές, με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και την κατάρτιση των δασικών χαρτών.
 • Επίσης, καταγράφονται οι ζημιές που έχουν υποστεί οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία, χρηματοδοτείται η αποκατάστασή τους και εκπονούνται μελέτες και προγράμματα για την αξιοποίηση τους.
 • Ιδρύεται στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Σχολή «Αθλητισμού, Ολυμπισμού και Πρότυπης Ανάπτυξης».
 • Δημιουργείται μουσειακό και θεματικό πάρκο με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αρχαίας Ελλάδας και των Ολυμπιακών Αγώνων.
 • Ιδρύεται «Διεθνές Πρότυπο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο», με σκοπό να αποτελέσει σημείο αναφοράς σε διεθνές επίπεδο, για την εκπαίδευση στους τομείς του αθλητισμού και του ολυμπισμού .
 • Ιδρύεται Κέντρο Ειρήνης και Εκεχειρίας. Για τη χρηματοδότηση, μεταξύ άλλων, το ΠΑΣΟΚ προτείνει και την παρακράτηση πόρων που δίνονται στα κόμματα και τα υπουργεία για διαφημιστικούς σκοπούς.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ
Το σχέδιο και οι δυσκολίες

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός μίλησε για «ένα πρότυπο ανάπτυξης για την περιοχή, αλλά ακόμη και για ένα νέο πρότυπο της πράσινης ανάπτυξης που θα συμβολίσει και μια νέα εποχή για την Ελλάδα». Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύτηκε πως:

 • Θα φέρουμε άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο, μετά την απαραίτητη διαβούλευση, για την ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση της περιοχής.
 • Θα προχωρήσουμε στην εξειδικευμένη πια μελέτη για να καταστεί η Ολυμπία πρότυπη πόλη αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και οικιστικής ανάπτυξης.
 • Θα προχωρήσουμε στην ίδρυση μιας νέας Σχολής Αθλητισμού, Ολυμπισμού, Πολιτισμού, και Πρότυπης Ανάπτυξης, που εκ των πραγμάτων θα έχει διεθνές ενδιαφέρον.
 • Θα δημιουργήσουμε ένα διεθνές πρότυπο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο, για την εκπαίδευση σε τομείς αθλητισμού, αλλά και για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και αγώνων.
 • Θα αναπτύξουμε το Διεθνές Ιδρυμα Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ώστε να καταστεί αυτός ο συμβολισμός ακόμη πιο έντονος και η Ολυμπία να είναι πραγματικά το επίκεντρο πρωτοβουλιών για την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών.

«Αυτά θα γίνουν πράξη», τόνισε, «θα δουλέψουμε μαζί και θα πετύχουμε αυτούς τους στόχους».

Ο Γ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα «αγκάθια» που έχει να αντιμετωπίσει στην πορεία που ξεκινά. «Δεν αρκεί απλά η ψήφιση ενός νομοσχεδίου, χρειάζεται και η εφαρμογή», είπε και επισήμανε πως «η εφαρμογή δεν είναι απλά θέμα εντολών που εκτελούνται από δημοσίους υπαλλήλους, είναι πρωτίστως η στενή μας συνεργασία, η κινητοποίηση όλων των δυνάμεων και η συνεργασία μεταξύ των φορέων της περιοχής».

«Εχω και εγώ διατελέσει βουλευτής επαρχίας και ξέρω ότι πολλές φορές οι φορείς μπορεί μεταξύ τους να μη συνεργάζονται και να έχει ο καθένας τον δικό του στόχο», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κράτος. «Θέλω να τονίσω ότι το κράτος για μας και για σας δεν θα πρέπει να είναι ένας αντίπαλος, ένας δυνάστης ή να αισθάνεται κανείς ως επαίτης απέναντί του. Θα είναι σύμβουλός σας, συνεργάτης σας, συμπαραστάτης σας, σε μια κοινή προσπάθεια που έχουμε, να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής, την ευημερία, τις προοπτικές αυτής της χώρας».

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Οι δράσεις του Γιώργου στην Ηλεία από το 2007

Ο Γ. Παπανδρέου βρέθηκε στα μέτωπα της πύρινης λαίλαπας το 2007 από την πρώτη στιγμή. Ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στις Σέρρες για προεκλογική ομιλία. Μόλις, όμως, οι συνεργάτες του τον ενημέρωσαν για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών αποφάσισε να διακόψει την περιοδεία του στη Βόρειο Ελλάδα.

Κατευθύνθηκε στην Ηλεία και έμεινε εκεί για περισσότερες από 48 ώρες. Στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, κατέθεσε νομοσχέδιο στη Βουλή, που απορρίφθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Πριν από έναν χρόνο το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε και το 1 εκ. ευρώ για το οποίο είχε δεσμευθεί. Τμήμα του ποσού δίνεται για υποτροφίες, ενώ θα χρηματοδοτηθεί και η αποκατάσταση της οδού που συνδέει την Αρχαία Ηλιδα με την Αρχαία Ολυμπία. «Ολοκληρώσαμε πρόσφατα διαγωνισμό, με την ευθύνη του «Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου» και του Κ. Λαλιώτη, για την ανάδειξη προτάσεων που θα βοηθήσουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής», επεσήμανε αναφερόμενος στις δράσεις του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Ικανοποίηση και αισιοδοξία στους τοπικούς φορείς

Μεγάλη ικανοποίηση στους τοπικούς φορείς σκόρπισαν οι εξαγγελίες του Γιώργου Παπανδρέου για την ανακοίνωση -μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ανάληψη των πρωθυπουργικών του καθηκόντων και την υλοποίηση-, επιτέλους, του πολυπόθητου σχεδίου ανασυγκρότησης, ώστε να βγει ο νομός από τον μαρασμό και τη χρόνια υπανάπτυξη.

Η μετατροπή της Ηλείας σε νομό-πρότυπο, με την εφαρμογή δέσμης μέτρων, όπως είναι φυσικό δημιούργησε αισιοδοξία.

Ο νομάρχης Ηλείας, Χαράλαμπος Καφύρας, δεν έκρυψε τη χαρά του για τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού και των συνεργατών του. «Στο τιμόνι σήμερα της χώρας βλέπουμε τους ανθρώπους και τους πολιτικούς, τους φίλους που ούτε μια στιγμή δεν μας ξέχασαν, που βρίσκονταν όλο αυτό το διάστημα από την καταστροφή του 2007 συνεχώς και πάντα δίπλα μας, ενεργούς πολίτες, πολιτικούς και άξιους συμπαραστάτες», τόνισε.

Ανέφερε ακόμη ότι «είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε αυτήν τη σπουδαία πρόκληση: Να κάνουμε μαζί την Ηλεία «Πιλοτικό Νομό Πράσινης Ανάπτυξης», εφαρμόζοντας το ολοκληρωμένο πρόγραμμά σας για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη των πυρόπληκτων περιοχών με στροφή: στην πράσινη γεωργία, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις πράσινες θέσεις εργασίας, με αξιοποίηση της παιδείας, του αθλητισμού και του τουρισμού ως ατμομηχανής αυτού του είδους της ανάπτυξης. Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ, Γιάννης Λυμπέρης, επεσήμανε ότι οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης δεν θα πρέπει να είναι επαίτες, όπως συνέβη με την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά θα πρέπει να γίνει αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, ώστε να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη στην περιφέρεια, με ισχυρούς αυτοδιοικητικούς οργανισμούς Α και Β βαθμού.

Ο δήμαρχος Πύργου, Μάκης Παρασκευόπουλος, ανέφερε ότι το σχέδιο ανασυγκρότησης είναι σήμερα «πιο επίκαιρο από ποτέ» και «πρέπει ν αποτελέσει το κυβερνητικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Ηλεία». Προσέθεσε, επίσης, ότι «πυρήνας του προγράμματος είναι η πεποίθηση ότι μπροστά σε μια τέτοια καταστροφή η πολιτεία οφείλει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα στρατηγικό σχέδιο άμεσων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δράσεων».

Γ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΘΝΟΣ, 12/10/2009

Advertisements
 1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: