ΗΛΕΙΑ: Εξηγήσεις για τα αυθαίρετα του «Καϊάφα»

Εξηγήσεις από τις ελληνικές αρχές θα ζητήσει η Κομισιόν για τις παράνομες ξενοδοχειακές κατασκευές του δημάρχου της Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλου, μέσα στο οικοσύστημα του «Καϊάφα» και σε περιοχή όπου απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση. Κάποιες από τις κατασκευές αυτές -όπως είχε αποκαλύψει σε ρεπορτάζ η «Ε»- είχαν πραγματοποιηθεί με άκυρες οικοδομικές άδειες, οι οποίες υπογράφονταν από τον τότε αντινομάρχη Ηλείας Τάκη Αντωνακόπουλο και όχι από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολεοδομίας.

Το θέμα έφτασε και στην Κομισιόν με ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Δ. Παπαδημούλης. Οπως τόνιζε στην ερώτησή του ο Δ. Παπαδημούλης, αν και «η περιοχή ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 και σύμφωνα με το Π.Δ. 3/9/1993 έχει χαρακτηριστεί ζώνη οικιστικού ελέγχου στην οποία δεν επιτρέπεται κάθε είδους δόμηση …ο ιδιοκτήτης της έκτασης …έλαβε παράνομα οικοδομική άδεια από τη νομαρχία της περιοχής (μη αρμόδια υπηρεσία για έκδοση πολεοδομικών αδειών) και έχει ήδη ξεκινήσει οικοδομικές εργασίες».

Χθες ο επίτροπος Στ. Δήμας απάντησε ότι είναι ευθύνη των αρμόδιων ελληνικών αρχών να εξασφαλίσουν ότι ο τόπος του Natura 2000, που περιλαμβάνει το δάσος Καϊάφα, το οποίο επλήγη σοβαρότατα κατά τις πυρκαγιές του 2007, προστατεύεται από οιαδήποτε περαιτέρω υποβάθμιση, συμπεριλαμβανόμενων και τυχόν ζημιών λόγω παράνομων κατασκευαστικών δραστηριοτήτων, ενώ παράλληλα φέρουν και την ευθύνη της δέουσας αποκατάστασης της οικολογικής του αξίας.

Πρόσθεσε ακόμα: «Η Επιτροπή θα έρθει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές εκ νέου για να συγκεντρώσει λεπτομερείς πληροφορίες όσον αφορά τυχόν δραστηριότητες, συμπεριλαμβανόμενων των αναφερόμενων από τον κ. Παπαδημούλη που ενδέχεται να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στη διατήρηση και την αποκατάσταση της φυσικής αξίας του εν λόγω τόπου του Natura 2000».

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 20/01/2009

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: