Ενώ στην Ηλεία βουλιάζουν, μένουν στα αζήτητα 140 εκατ. €

Τους γνωρίσαμε πυρόπληκτους. Στην πορεία έγιναν και σεισμόπληκτοι. Τώρα είναι και πλημμυροπαθείς. Οι κάτοικοι του νομού Ηλείας έχουν ξεπεράσει τα ψυχολογικά τους όρια εδώ και καιρό. Δεν είναι να απορεί κανείς. Εδώ και 18 μήνες βλέπουν τα περίπου 140 εκατ. ευρώ (από το αρχικό κεφάλαιο των περίπου 200 εκατ.) του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών να… τοκίζονται στα φιλόξενα ταμεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ενώ στην Ηλεία βουλιάζουν, μ�νουν στα αζήτητα 140 εκατ. €

Τα λίγα κεφάλαια που έχουν αποδεσμευτεί προς το παρόν, κάθε άλλο παρά κάλυψαν τις άμεσες ανάγκες για αποκατάσταση των σπιτιών που κάηκαν και των αναγκαίων έργων υποδομής. Από την άλλη μεριά υπήρξαν συγκεκριμένα ποσά που δόθηκαν για… βραβεία, τελετές και… εκδρομές. Τις επιλογές των υπευθύνων του Ταμείου χαρακτηρίζει κάτι ανάμεσα σε θρίαμβο του παραλόγου και πλήρη έλλειψη κοινής λογικής.

Ενώ στην Ηλεία βουλιάζουν, μ�νουν στα αζήτητα 140 εκατ. €

Ελάχιστα έργα. Πολύς λόγος αλλά, δυστυχώς, ελάχιστα αναλογικά με τις ανάγκες έχουν γίνει για τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα που κρίνονται ως απολύτως απαραίτητα για τα εκατομμύρια στρέμματα καμένης γης. Οι πάντες γνώριζαν τι επρόκειτο να συμβεί την εποχή των βροχών αλλά ελάχιστες δράσεις υλοποιήθηκαν.

Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά ότι, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, οι μέχρι τώρα ουσιώδεις πρωτοβουλίες ανήκουν, σχεδόν αποκλειστικά, στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Κράτος, πολιτεία και συντεταγμένοι θεσμοί παραμένουν προκλητικά απόντες.

«Προσπαθούμε με τις δικές μας, ελάχιστες δυνάμεις να υλοποιήσουμε κάποιες στοιχειώδεις παρεμβάσεις αλλά η αλήθεια είναι πικρή. Τις περασμένες ημέρες γλιτώσαμε την τελευταία στιγμή την υπερχείλιση του Αλφειού. Ακόμα και τα λίγα έργα που είχαν ξεκινήσει έμειναν στη μέση αφού οι εργολάβοι έμειναν απλήρωτοι.

Η ημιτελής παρέμβαση στο χωριό Πλατιάνα οδηγεί σε έμμεση απειλή για την ασφάλεια του οικισμού. Στο μεταξύ, τα χωριά στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τη φωτιά και τον σεισμό τείνουν να ερημώσουν από την αδιαφορία της Πολιτείας. Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση βοήθειας από τους αρμόδιους.

Το Ταμείο λέει πως προτεραιότητα έχουν τα καμένα σπίτια των πυρόπληκτων. Επισκευές γίνονται, βέβαια, μόνον από όσους διαθέτουν ρευστότητα. Οι άλλοι… περιμένουν. Βγάζετε κάποιο συμπέρασμα;», δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο δήμαρχος Σκιλλούντος κ. Σάκης Μπαλιούκος.

«Είναι ξεκάθαρο ότι πολλοί αγοράζουν… αγρόν, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο διαβόητο Ταμείο, αδιαφορώντας για τις πραγματικές επιπτώσεις στην Ηλεία. Η βροχή της περασμένης Πέμπτης προσέθεσε επιπλέον σοβαρές ζημιές στην ύδρευση και άλλες υποδομές αλλά και σε πολλά σπίτια.

Από το 2007 προσπαθούμε να κατασκευάσουμε ένα αποστραγγιστικό κανάλι στον οικισμό Μάρμαρα Αμαλιάδος. Πρόκειται για 150.000 ευρώ που επιμόνως αρνούνται οι αρμόδιοι. Κάπως έτσι πλημμύρισε την Πέμπτη η Εθνική Οδός, αλλά απ ό,τι φαίνεται κανείς δεν νοιάζεται», τονίζει ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ηλείας και δήμαρχος Αμαλιάδας κ. Γιάννης Λυμπέρης.

Η ξαφνική, ισχυρότατη νεροποντή της περασμένης Πέμπτης «τρίτωσε» τις καταστροφές. Μετά τις πυρκαγιές του 2007 και τον σεισμό του περασμένου Ιουνίου, η ανεπαρκής έως ανύπαρκτη υλοποίηση των αναγκαίων έργων «ξεχείλισε» το… ποτήρι.

Χωράφια και δρόμοι μετατράπηκαν σε θάλασσα, άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε αυτοκίνητα, ζώα πνίγηκαν, διεκόπη η κυκλοφορία στην Εθνική Πάτρας- Πύργου, καθιζήσεις και κατολισθήσεις παρατηρήθηκαν στον Δήμο Ζαχάρως…

«Γιγαντιαίες» επεμβάσεις όπως το απλό καθάρισμα ρεμάτων δεν παίρνουν το απαραίτητο πράσινο φως και τα νερά που δεν βρίσκουν διέξοδο φροντίζουν για τα υπόλοιπα.

  • 150 ΧΙΛΙΑΔΕΣ κοστίζει η κατασκευή ενός αποστραγγιστικού καναλιού στον οικισμό Μάρμαρα. Ποσό που επιμόνως αρνούνται οι αρμόδιοι

ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ
Χιλιάδες στρέμματα με νεκρούς κορμούς

Η εικόνα στις πυρόπληκτες περιοχές δεν έχει αλλάξει και πολύ. Χιλιάδες στρέμματα με καμένα δέντρα παραμένουν εν πολλοίς στην κατάσταση που βρίσκονταν αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. Το θέαμα συνεχίζει να είναι αποκαρδιωτικό παρότι η φύση έκανε το «καθήκον» της και έχει σε μεγάλο βαθμό αποκαταστήσει την αισθητική του τοπίου. Χιλιάδες κατάμαυροι, νεκροί κορμοί στέκονται στη θέση τους, συμβάλλοντας στην κακή ψυχολογία κατοίκων και περαστικών.

Οσοι από τους κατοίκους έχουν τη δυνατότητα, συνεχίζουν να φιλοξενούνται σε συγγενείς και φίλους. Οι υπόλοιποι που έχασαν τα σπίτια τους στις φλόγες, εξακολουθούν να στριμώχνονται στα ελάχιστα, καταθλιπτικά τετραγωνικά μέτρα των κοντέινερ που κάποιοι ονομάζουν λυόμενες κατοικίες. Η διαβίωση στα παραπάνω «καταλύματα», ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, συνιστά μια δοκιμασία επιβίωσης. Ειδικότερα οι ηλικιωμένοι άνθρωποι και τα παιδιά αναγκάζονται να υποστούν τις εξαιρετικά σκληρές συνθήκες, θέτοντας σε κίνδυνο την εύθραυστη, στην περίπτωση των παιδιών, ευαίσθητη υγεία τους.

Διαμαρτυρίες
«Το υστέρημα απλών πολιτών και οι σοβαρές δωρεές επιχειρήσεων και γενναιόδωρων ιδιωτών χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν και πάντως όχι προς το συμφέρον των δικαιούχων. Προς το παρόν φαίνεται ότι εξυπηρετούν επικοινωνιακές ανάγκες και επιλεκτικές, ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις. Στον Δήμο μας έχουμε πολλές ανάγκες που σχετίζονται με τα αποτελέσματα των καταστροφών, ανάγκες που αδυνατούμε να καλύψουμε αλλά, μέχρις στιγμής, δεν έχουμε λάβει απολύτως τίποτα από το Ταμείο», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Πηνείας κ. Βασίλης Παπαδόπουλος.

Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και οι δηλώσεις του νομάρχη Ηλείας κ. Χαράλαμπου Καφίρα. «Μερικά πράγματα δεν αλλάζουν. Οι μηχανισμοί δεν κινούνται και αποτελέσματα που να δίνουν οριστικές λύσεις δεν προκύπτουν. Ο νέος υπ. Οικονομίας μας είπε ότι θα ασχοληθεί προσωπικά με τα θέματα που ταλανίζουν τον νομό μας εδώ και σχεδόν 2 χρόνια. Ελπίζουμε σε επιτάχυνση των διαδικασιών και αποδέσμευση κεφαλαίων. Θα συνεχίσουμε να ενοχλούμε την κεντρική εξουσία. Δεν μπορούμε, βλέπετε, να κάνουμε και τίποτα περισσότερο. Ο,τι ήταν δυνατόν να γίνει στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας έχει υλοποιηθεί προ πολλού».

ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ
Τα γυμνά δάση έφεραν κατολισθήσεις

Οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας την περασμένη εβδομάδα, δημιούργησαν αρκετά προβλήματα και στο Δήμο Πηνείας του Νομού Ηλείας. Εγιναν ιδιαίτερα απειλητικά σε διάφορα ρέματα, όπου μεγάλες ποσότητες νερού δημιούργησαν πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς και σε δρόμους και φρεάτια που καλύφθηκαν από φερτά υλικά και λάσπες.

Εκδηλώθηκαν επίσης ανησυχητικές κατολισθήσεις με αποτέλεσμα να αποκλειστούν δρόμοι και να διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία, κατάσταση που σχετίζεται άμεσα με τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου 2007 που απογύμνωσαν τα πρανή.

«Προσπαθήσαμε να καθαρίσουμε όσα περισσότερα ρέματα, δρόμους, φρεάτια και χείμαρρους ήταν δυνατόν.

Το μέγεθος των ζημιών θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο ειδικά σε ό,τι αφορά τις πλημμύρες εάν δεν είχαμε ήδη προνοήσει και δεν είχαμε προβεί στο καθαρισμό των χειμάρρων και την έγκαιρη διάνοιξη των φρεατίων», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο Δήμαρχος Πηνείας κ. Βασίλης Παπαδόπουλος.

Η «ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ» ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ
Ασχετες εκταμιεύσεις από τους «εγκεφάλους» του Ταμείου

Ο αναλυτικός κατάλογος εκταμίευσης ποσών είναι ενδεικτικός για την «εξειδίκευση» που διαθέτουν οι «εγκέφαλοι» του Ταμείου σε ό,τι αφορά την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων.

1 Επιχορήγηση Λυκείου Ελληνίδων Σπάρτης με 2.940 ευρώ για μετάβαση και φιλοξενία παιδιών και μαμάδων από πυρόπληκτες περιοχές στις παιδικές εξοχές Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου.

2 Επιχορήγηση ιδιώτη με 30.000 ευρώ για την αντικατάσταση μπουλντόζας που καταστράφηκε σε επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς.

3 Χρηματικό βραβείο 45.000 στους διακριθέντες πανελληνίου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τον σχεδιασμό πρότυπων κατοικιών για τους πυρόπληκτους. Σε 15 ομάδες διακριθέντων πήγαν 178.500 ευρώ.

4 Επιπλέον, σύμφωνα με επιθυμίες δωρητών, διατέθηκαν 150.000 στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας για την προετοιμασία της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, 70.000 για την ανάπλαση πλατείας στην Παλαιοβαρβάσαινα του Πύργου και 100.000 για ανακατασκευή του ναού Αγίας Παρασκευής στο Δ.Δ. Γραίκα του Δήμου Σκιλλούντος.

Στο μεταξύ, στην ιστοσελίδα του (www.etaea.gr), το Ταμείο αυτοπροσδιορίζει τους στόχους του ως «χρηματοδότηση προγραμμάτων αποκατάστασης ζημιών, στήριξη και ενίσχυση πληγέντων από θεομηνίες, πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές ή ακραία φαινόμενα»…

«Σε μια εποχή που ο κόσμος των χωριών δεν τα βγάζει πέρα, τη στιγμή που αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση, είναι τουλάχιστον κωμικοτραγικό να δίνονται χρήματα για τελετές, εκδρομές, πλατείες και εκκλησίες. Υπάρχουν δωρητές που συμφωνούν με όλα αυτά; Δωρητές που δέχονται τη δυστυχία των συμπολιτών τους, ενώ παράλληλα εγκρίνουν δαπάνες σαν τις παραπάνω;», καταγγέλλουν στο «Εθνος της Κυριακής» οι κάτοικοι.

«Μαθημένοι» στην πλήρη ανυπαρξία κρατικής ετοιμότητας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση κρίσεων και βαθιά απογοητευμένοι από την έως τώρα «αρωγή» της πολιτείας, καταγγέλλουν ανοιχτά τόσο τις επιλεκτικές, διάτρητες εκταμιεύσεις των χρημάτων του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών όσο και το δεδομένο, χρόνιο πλέον, «πάγωμα» της ροής των κεφαλαίων.

Κάτοικοι του νομού κάνουν λόγο για «υψηλές γνωριμίες» και «πολιτικές παρεμβάσεις» που επιτυγχάνουν την εκταμίευση σημαντικών ποσών από το Ταμείο ανεξάρτητα, για «δράσεις» που μάλλον έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προθέσεις των χιλιάδων δωρητών.

Ενδιαφέρον θα είχαν, σύμφωνα με τη γνώμη πολλών πολιτών, οι απαντήσεις τους στο ερώτημα «είστε ικανοποιημένοι από την έως τώρα διαχείριση των δωρεών σας;».

«Κάτι διαφορετικό θα πρέπει να είχαν στο μυαλό τους οι 92.000 δωρητές», συμπληρώνουν σαρκαστικά οι κάτοικοι της Ηλείας. Το συγκεκριμένο ποσό «αναπαύεται» εντόκως στον ειδικό λογαριασμό 26107916 της Τράπεζας της Ελλάδος. Αυτή είναι η… αντίληψη του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών για τη διαχείριση των χρημάτων που προορίζονται για την πάσης φύσεως στήριξη των πληγέντων από φυσικές καταστροφές.

Κ. Λουκόπουλος, Εθνος, 10/01/2009

Advertisements
  1. Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: